Nacht van de Koorzang

Nacht van de Koorzang: Een gratis muziekfestival in de Sint-Jan

Op 29 juni klinkt er in de Sint-Jan van 20:00 tot 00:15 koormuziek tijdens de Nacht van de Koorzang. Onder verhalende toelichting van Beitske de Jong nemen vier Brabantse koren u driemaal mee op een muzikale reis door de eeuwen heen. Het Brabants Kamerkoor, Kamerkoor Ad Parnassum, de Schola Cantorum en Vocaal Ensemble Markant zingen tijdens het concert op verschillende locaties door de Sint-Jan. In de Sint-Janstuin is er gelegenheid voor een hapje en een drankje. De nacht wordt afgesloten met de prijsuitreiking van de compositiewedstrijd en de première van het winnende ‘Salve Regina’.

Programma
De avond bevat 3 concerten, waarbij hetzelfde programma wordt uitgevoerd. De concerten starten om 20:00, 21:30 en 23:00 en duren een uur. Werken van o.a. Jacobus Clemens non Papa, Jan Pieterszoon Sweelinck en Maurice Pirenne zullen klinken.
Aan het einde van het derde concert, om 00:00, vindt de prijsuitreiking van de compositiewedstrijd plaats en gaat het winnende ‘Salve Regina’ in première.

Horeca in de Sintjanstuin
In de ruime tuin op de Noordzijde van de Sint-Jan is er mogelijkheid tot het nuttigen van een hapje en een drankje. De horeca wordt verzorgd door de Keulse Kar.

Compositiewedstijd
Het winnende Salve Regina komt voort uit een compositiewedstrijd die is uitgeschreven voor jonge componisten t/m 30 jaar, waarbij componisten een 4-stemmige compositie zonder begeleiding (a capella) hebben geschreven op de Latijnse tekst van het Salve Regina.
De jury, bestaande uit Will Todd, Jeroen Felix en Véronique van den Engh, heeft verschillende winnaars gekozen voor vier prijzen: De hoofdprijs, verstrekt door de Broederschap van Onze Lieve Vrouw, waar de première deel van uitmaakt, een aanmoedigingsprijs namens Stichting Maurice Pirenne, een aanmoedigingsprijs namens de Schola Cantorum en een aanmoedigingsprijs voor jong talent namens de werkgroep 750 jaar Koorzang.
De winnende compositie wordt ook uitgevoerd tijdens het slotconcert op 24 november.

Vier Brabantse Koren
Er is voor deze avond medewerking verleend door vier koren: het Brabants Kamerkoor, onder leiding van Dorien Schouten, Ad Parnassum, geleid door Anthony Zielhorst, de Schola Cantorum “Die Sangeren Onser Liever Vrouwen” met Rector Cantus Jeroen Felix en Vocaal Ensemble Markant, onder leiding van Bernhard Touwen.

Presentatrice Beitske de Jong
Beitske de Jong (1986) werkt als freelance presentator en interviewer voor verschillende culturele radio- en televisieprogramma’s, waaronder NPO Radio4 en als videoreporter in opdracht van diverse culturele organisaties, zoals het Liszt Concours en het Internationaal Kamermuziek festival Utrecht.
Beitske haalde haar propedeuse Cello aan het Prins Claus Conservatorium, studeerde daarnaast Kunsten, Cultuur en Media (BA) en deed de master Radio- en Televisiejournalistiek aan de Rijksuniversiteit Groningen.

Jubileumjaar 750 jaar Koorzang in de Sint-Janskathedraal
De oudste bekende vermelding van koorzang in de Sint-Jan van ’s-Hertogenbosch is uit 1274. Sindsdien heeft er door de eeuwen heen veel muziek geklonken in de Kathedraal. Veel verschillende stijlen, zoals Gregoriaanse gezangen, Barokmuziek, muziek uit de Renaissance en ook een periode van Protestantse psalmen, zijn uitgevoerd door de eeuwen heen.

Terug naar boven