Koormuziek leeft! – 750 jaar koorzang in de Sint-Janskathedraal

Een jubileumjaar vol activiteiten voor beginners en kenners

Met een openingsconcert op 26 november start een rijkgevuld jubileumjaar 750 jaar koorzang in de Sint-Janskathedraal. Deze middag beleeft een speciaal voor deze gelegenheid gecomponeerd muziekstuk – ‘Signum Magnum’- haar première. De Britse componist, Will Todd, zal deze middag ook aanwezig zijn. Het concert start om 15.30 uur en is gratis toegankelijk.

750 jaar koorzang
In het testament van de rijke Bosschenaar Willem van Gent uit 1274 wordt de koorzang in de Sint-Jan voor het eerst genoemd. Sindsdien hebben er koorwerken in allerlei muziekstijlen, zoals Gregoriaans, Barok en Protestantse psalmen geklonken in de kathedraal.

Schola Cantorum
Sinds 1930 is de ‘Schola Cantorum, Die Sangeren Onser Liever Vrouwen’ het vaste koor van de Sint-Jan. Elke zondag en op hoogtijdagen zoals Kerst ondersteunen zij de viering op muzikale wijze. De Schola is een gemêleerde groep semiprofessionele zangers, variërend in leeftijd van 8 tot 80 jaar. Het oeuvre is rijkgeschakeerd: van eeuwenoude missen en motetten tot moderne composities van namen als Sir David Willcocks en Maurice Pirenne.

Moderne composities
Speciaal voor dit jubileum schreef de Britse componist Will Todd de compositie ‘Signum Magnum’ voor de Sint-Jan en de Schola Cantorum. Hij heeft zich daarbij laten inspireren door het grote raam in de noordertranseptgevel, waarin een aantal verzen uit de Apocalyps worden afgebeeld. Daarnaast is er een compositiewedstrijd uitgeschreven voor jonge componisten. Zo leveren zij een bijdrage aan het voortzetten van de koorzangtraditie en helpen daarmee dit levende erfgoed doorgeven.

Aftellen naar de opening
Om af te tellen naar het openingsconcert zijn 3 symbolische momenten gekozen om stil te staan bij het jubileum.
26 oktober 2023 09.30 uur, 750 uur voor de opening, kwam de eerste aflevering van de ‘Todd-cast’ online. De eerste van een zesdelige reeks podcasts, gemaakt door Will Todd. Alle afleveringen zijn te vinden op de website van 750 jaar Koorzang.
26 november 2023 03.00 uur, 750 minuten voor de opening, steekt een lid van De Broederschap van Onze Lieve Vrouw van Den Bosch in de Mariakapel een speciale kaars aan bij de Zoete Moeder.
26 november 15.17 uur, 750 seconden voor de opening, luiden de klokken van de Sint-Jan 12,5 minuut, ofwel 750 seconden, lang.

Openingsconcert, 26 november 2023 om 15:30
Op 26 november 2023 opent het jubileumjaar met een concert van de Schola Cantorum. Op het programma staan koorwerken uit de afgelopen 8 eeuwen en het speciaal gecomponeerde Signum Magnum van Will Todd.

Eucharistievieringen in het teken van muzikale periodes
Elke eerste zondag van de maand zingt de Schola Cantorum tijdens de hoogmis repertoire uit een bepaalde periode. Zo wordt er aandacht gegeven aan de vele verschillende soorten muziek die de afgelopen 750 jaar hebben geklonken in de Sint-Jan.

Sint-JansKerstconcert, 17 december 2023
Het jaarlijkse Kerstconcert door de Schola Cantorum staat in het teken van 750 jaar koorzang. Er zal een keur aan de muziek van de afgelopen 8 eeuwen te beluisteren zijn. Het concert start om 15.30 en is gratis toegankelijk.

Kerkkoorzanger voor een weekend, 19 tot 21 januari 2024
Op 26 januari zet de Schola Cantorum haar deuren voor één weekend open voor buitenstaanders. Koorzangers met enige kennis van muziek kunnen dan zelf ervaren hoe het is om koorzanger bij de Schola te zijn. Belangstellenden krijgen de muziek toegestuurd, studeren deze thuis in. Na een repetitie op vrijdagavond, zingen ze mee in de hoogmis op zondagmorgen.

Concert Cappella Pratensis, 18 april 2024
Het professionele koor Capella Pratensis geeft een concert waarin de Bossche Koorboeken van de Sint-Janskathedraal centraal staan. Meer informatie over kaartverkoop volgt later en is dan vinden op de website.

Vespers in de meimaand
In de Mariamaand zullen er een aantal Vespers worden gehouden, waarbij verschillende koren uit de omgeving zingen tijdens de vieringen.

Nacht van de Koorzang, 29 juni 2024
Door de avond heen klinken er in de Sint-Jan muzikale werken uit allerlei perioden gezongen door verschillende koren. Aan het einde van de avond vindt de prijsuitreiking plaats van de compositiewedstrijd, waarbij de Schola Cantorum de winnende compositie in première laat gaan.

Concert & Workshop door Wishful Singing, 15 september 2024
Op 15 september 2024 verzorgt dit professionele damesensemble een workshop om kinderen kennis te laten maken met zingen. Aansluitend geven zij een concert dat gratis toegankelijk en voor alle leeftijden geschikt is. Meer informatie volgt later en is dan vinden op de website.

Concert door VOCES8, 9 november 2024
Op 9 november 2024 komt het wereldberoemde VOCES8, bestaande uit 8 professionele zangers, vanuit Engeland naar Den Bosch om in de Sint-Jan een bijzonder concert te geven. Naast hun eigen a capella repertoire, voeren zij ook werken van oud dirigent en organist Maurice Pirenne uit. Meer informatie over kaartverkoop volgt later en is dan vinden op de website.

Sluitingsconcert, 24 november 2024
Op 24 november 2024 vindt het finale concert plaats, waarmee de Schola Cantorum het jubileumjaar feestelijk afsluit. Die middag voegt de Schola een nieuw Bosch Koorboek, met gezangen uit de afgelopen decennia, toe aan de reeds bestaande collectie.

======
Noot voor de redactie
Voor meer informatie over al deze activiteiten:
Marianne Reijers-Hoeks, Projectleider 750 Jaar Koorzang in de Sint-Janskathedraal
06 13846137

www.750jaarkoorzang.nl

Terug naar boven