Mis ter ere van de Heilige Titus Brandsma

‘Een icoon van hoop.’ Zo omschrijft Mgr. De Korte de karmeliet Titus Brandsma.
Op 15 mei 2022 wordt Titus, samen met negen andere zaligen, door Paus Franciscus heilig verklaard. Een week later, zondag 22 mei, vindt in de Sint-Janskathedraal van ’s-Hertogenbosch de nationale dankviering voor zijn heiligverklaring plaats.

Bij gelegenheid van de heiligverklaring van Titus Brandsma heeft de Kerkelijke Instelling Sint-Gregorius de opdracht gegeven voor het componeren van een hymne en van een uitgave van de vaste gezangen voor de Eucharistie.

De hymne ter ere van Titus Brandsma, is een compositie van Chris Fictoor.
Het is ons een vreugde om u, kort voor de heiligverklaring, de Mis voor Titus Brandsma te mogen aanbieden. Het bestuur van de KISG is Wouter van Belle, organist van de Utrechtse Sint-Catharinakathedraal, veel dank verschuldigd voor deze Mis ter ere van een nieuwe Nederlandse heilige.

Pater Titus Brandsma: karmeliet, mysticus, hoogleraar aan de toen pas opgerichte Katholieke Universiteit van Nijmegen, journalist en sinds begin van de jaren ’30 van de vorige eeuw een vurig bestrijder in woord en geschrift van het opkomende nationaal socialisme.

Hij sprak zich openlijk uit tegen de jodenvervolging door Nazi-Duitsland en verdedigde aan het begin van de Tweede Wereldoorlog de vrijheid van onderwijs en van de vrije katholieke pers. Begin 1942 werd hij door de Duitser gearresteerd en via de gevangenis in Scheveningen (‘Het Oranjehotel’), kamp Amersfoort en de strafgevangenis in Kleve kwam hij in concentratiekamp Dachau terecht. Daar bezegelde hij zijn goede strijd voor het geloof, de hoop en de liefde met de dood.

Afkomstig Friesland en werkzaam in Oss en Nijmegen heeft Titus banden met het noordelijke bisdom Groningen-Leeuwarden en ons eigen bisdom van ’s-Hertogenbosch. We spreken de wens uit dat de nieuw gecomponeerde Mis (en hymne) in heel de Nederlandse Kerkprovincie zullen weerklinken ter ere van deze icoon van hoop.

Plebaan Vincent Blom

Voorzitter KISG
30 maart 2022

Download hier de partituur

Download de versie voor alleen het volk

Terug naar boven